IJssel engineer werkt aan project Baltik

De ontwikkeling van een nieuwe productielijn

In de zomer van 2020 heeft IJssel Technologie voor één van Europa’s grootste fietsenfabrikanten twee nieuwe productielijnen opgeleverd. Het project, dat uitgevoerd werd in opdracht van Baltik Vairas uit Litouwen, kwam voort uit een eerder project dat IJssel Technologie heeft uitgevoerd voor Gazelle.

Hoofdconstructeur Gerard Verkleij was, samen met zijn collega’s Emiel Mulder en Joran van Wijmeren, verantwoordelijk voor het bedenken en ontwerpen van de complete productielijnen.

Gerard vertelt: “het project bij Baltik is verkocht nadat we al eerder eenzelfde lijn hebben ontworpen voor Gazelle, dit betekende echter niet dat wij hetzelfde ontwerp konden gaan gebruiken. De lijn bij Baltik moest de andere kant opdraaien en de stationsindeling wijzigde waardoor veel aanpassingen in het ontwerp nodig waren”. 

“een uitdagend maar geslaagd project”

Naast de wijzigingen aan de al eerder, voor Gazelle, ontworpen lijn lag er bij Baltik Vairas ook de wens voor een tweede lijn, namelijk de: pré assemblagelijn. Gerard: “dit betrof een volledig nieuwe lijn waarbij het frame van de te assembleren fiets over zowel de X-, de Y- als de Z- as de volle 360 graden gedraaid kon worden. Zeker op het gebied van ergonomie en krachten opvangen was dit een uitdagend onderdeel van het project” 

 

Naast het ontwerp is de volledige lijn tevens door IJssel Technologie gebouwd. Al in een vroeg stadium zijn ook de monteurs van IJssel Technologie betrokken geweest bij het project. “Na de eerste ontwerpen hebben we al snel prototypen gebouwd en zijn we de lijn stukje voor stukje aan het optimaliseren geweest” “Het fijne is dat we bij IJssel gemotiveerde en slimme monteurs en projectleiders hebben die graag praktisch met mij meedenken tijdens de ontwerpfase”.

Toen het hele ontwerp van de lijnen klaar was zijn de banen in elkaar gezet en is de klant in Nederland langs geweest voor demonstratie. Na goedkeuring door Baltik zijn de lijnen verscheept en zijn deze in Litouwen in elkaar gezet en volledig in gebruik genomen.

“Het fijne is dat we bij IJssel mensen hebben die graag meedenken tijdens de ontwerpfase”

Waar Gerard uiteindelijk het meest trots op is? “Op de fantastische samenwerking tussen de verschillende afdelingen binnen IJssel Technologie” en “de monteurs van IJssel in Litouwen hebben mij niet één keer gebeld met vragen tijdens de installatie. Dan hebben we als constructeurs een goed en duidelijk ontwerp gemaakt. Ook daar ben ik trots op”

Meer over dit project

IJssel levert nieuwe productielijn aan Baltik Vairas

Voor de ontwikkeling van een nieuwe productielijn was Baltik Vairas op zoek naar een innovatieve en meedenkende partner. Deze partner werd gevonden in IJssel.

Lees meer

Share This