FME-leden op verkenningsmissie in Silicon Valley

FME-leden NXP, ASML, Singa BV, IBM, IJssel Technologie en VDL namen deel aan een vierdaagse Artificial Intelligence (AI) & Robotica-verkenningsmissie naar Silicon Valley. De missie werd aangevoerd door minister Kaag, van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en bestond verder uit Nederlandse universiteiten en het consulaat-generaal in San Francisco.

FME
FME’er Jelmer Alberts is trekker van het FME Platform AI en reisde ook af naar San Francisco: “AI gaat de wereld en onze industrie ingrijpend veranderen. Wereldwijd worden nu de kaarten geschud en wordt voor de komende decennia bepaald wie onderdeel uitmaakt van de kopgroep, en wie achterblijft. Nederland en Europa hebben een goede uitgangspositie, maar we moeten fors investeren om bij te blijven. We kunnen veel leren van de manier waarop de VS zich op dit gebied ontwikkelt. Daarom bezoeken we hier bedrijven, onderzoeksinstellingen en universiteiten om te kijken waar men staat, wat we daarvan kunnen meenemen, maar ook wat wij de Amerikanen kunnen bieden.”

De delegatie sprak Amerikaanse partijen die voorop lopen in de ontwikkeling en toepassing van AI en Robotica zoals Xilinx, Google, Tempo Automation, NVIDIA en University of California Berkeley. Dat leverde bruikbare inzichten op.

Ervaringen van deelnemers
Bart Dirkx, program manager & system architect bij VDL Enabling Technologies: “Het is bijzonder boeiend om te zien hoe bedrijven in Silicon Valley omgaan met automatisering om de output te vergroten met hetzelfde aantal of zelfs minder medewerkers. Interessant ook dat voor sommige taken de toepassing van AI erg succesvol blijkt te zijn, zoals procesoptimalisatie met veel parameters. Geen wonder dat er in deze regio sterk op wordt ingezet. Er zijn echter ook voldoende zaken waar AI geen oplossing voor biedt en dat biedt kansen voor Nederland.”

Robert-Jan van Wijk, Group lead AD DE OPP data science & control algorithms bij ASML: “Wat echt indruk maakt is de schaal waarop hier wordt samengewerkt tussen universiteiten en industrie, en het tempo waarmee dat gebeurt. Het talent is in Europa even goed voorhanden en zouden we nog beter kunnen benutten, dat hebben de Amerikanen goed op orde.”

Raymond Wentink, CEO van Singa BV: “Een zeer inspirerende missie, waar duidelijk wordt dat wetenschappers en bedrijven heel gefocussed en gesynchroniseerd innoveren, met een ongelofelijk tempo en ambitieniveau. Als we als Nederland willen meedoen op internationaal niveau, dan zullen we af moeten van subsidie-gestuurd navelstarend gepolder. Ik zie een belangrijke rol voor de FME om de motor van BV Nederland te tunen richting waardecreatie, door de stem te laten horen van hun leden. Waardecreatie moet key worden, subsidie de smeerolie. We hebben een goede wetenschappelijke positie maar die moet gefocust worden op waardecreatie.”

Mark Peters, IJssel: “Als je het hebt over het moment dat de computer sneller is dan de mens, daar hebben we aardig wat voorbeelden van gezien. Als je kijkt waar de mens goed in is, dingen waarnemen ‘machine vision’, in dingen verwerken ‘Machine computing’ en dingen interpreteren en verbanden leggen/dingen begrijpen ‘Machine Learning’, en daar vervolgens op handelen ‘machine automation’, dan hebben we veel oplossingen gezien die bijdragen aan hoe de computer slimmer wordt dan de mens. Misschien moeten we dit wel Industrie 5.0 noemen, want waar bij Industrie 4.0 door slimme sensoren, digitalisering en internet of things praten over communicatie in het kwadraat kun je door alle ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence spreken over intelligentie in het kwadraat.”

 

Bron: www.fme.nl

 

Share This