Assemblagelijn IJssel x Baltik Varias

IJssel levert nieuwe productielijn aan Baltik Vairas

DE VRAAG VAN BALTIC VAIRAS?

Baltik Vairas uit Litouwen is, met de productie van een half miljoen fietsen per jaar, één van Europa’s grootste fietsenfabrikanten. Jaarlijks worden deze fietsen naar 14 landen geexporteerd. Voor de ontwikkeling van een nieuwe productielijn was Baltik Vairas op zoek naar een innovatieve en meedenkende partner. Deze partner werd gevonden in IJssel.

Met de nieuwe lijn wilde Baltik Vairas o.a. werken aan de volgende doelstellingen:

 • Hogere flexibiliteit in de productie/assemblage met behoudt van kwaliteit;
 • Snelle en betrouwbare productie/assemblage;
 • Verbetering efficiency en ergonomie voor de medewerkers.

HET ANTWOORD VAN IJSSEL TECHNOLOGIE

Tijdens een eerste kennismaking in Nederland, lieten de mensen van Baltik, aan de hand van video- en fotomateriaal, zien wat de wensen en verwachtingen waren en welke verbeteringen zij graag binnen de productieomgeving wilden zien.

Een tweede stap binnen het co-creatie proces was een grondige productie assessment ter plaatse. Een team van IJssel, bestaande uit Mark Peters (improvement manager), Paul Kok (business development manager) en Paul Donderwinkel (technisch projectleider), hebben in Litouwen het productieproces van Baltik nauwkeurig in kaart gebracht en hieruit een uitgebreid advies waarin de doelstellingen van Baltik natuurlijk waren meegenomen.

De band tussen onze bedrijven is erg sterk en dit is zeker niet het laatste project samen.

Na een gezamelijke afstemmming van het advies was het tijd voor de volgende stappen, het ontwerp, de bouw en de installatie.

DE RESULTATEN

 • De oplossing en de nieuwe opstelling van de lijn zorgt voor een verhoogde productiviteit en kwalitatieve output. Hierdoor verdient de ontwikkelde lijn zich binnen een half jaar terug.
 • Hogere flexibiliteit in de productie door een grotere variatie in takttijd. Hierdoor kan sneller en efficienter worden ingespeeld op vragen uit de markt.
 • Door de in hoogte verstelbare productdrager is er sprake van een veel betere ergonomie voor de operator.
 • De vernieuwde inrichting van de totale productieruimte zorgt voor een betere  betere logistieke aanvoer van alle halffabricaten, hierdoor kan er tevens sneller, efficicienter en flexibeler worden geproduceert.

BALTIC VAIRAS OVER DIT PROJECT

De CEO van Baltik, Žilvinas Dubosas, is uiterst tevreden met het proces.  “De samenwerking met IJssel was erg interessant. We zagen productielijnen die IJssel had gerealiseerd bij een partner van ons. Het proces dat we daar zagen trok onze aandacht.

Wat ons erg aantrok was de kennis die IJssel had met betrekking tot ”Lean thinking. We spraken op de vlak dezelfde taal. Een verassing was ook dat IJssel ons uitdaagde met vraagstukken en nieuwe inzichten. Zelfs met de huidige pandemie waren we blij verrast dat alles zo goed liep en de deadlines behaald werden”.

De oplossing en de nieuwe opstelling verdient zich  binnen een half jaar terug.

 

Heeft u een soortgelijk vraagstuk?

Laat uw gegevens achter en wij zullen binnen 24 uur contact met u opnemen

  Meer over dit project

  De ontwikkeling van een nieuwe productielijn

  Hoofdconstructeur Gerard Verkleij was, samen met zijn collega’s Emiel Mulder en Joran van Wijmeren, verant-woordelijk voor het bedenken en ontwerpen van de complete productielijnen. 

  Lees meer

  Share This