Mooie rol voor 2 IJssel-collega’s tijdens opening afdeling Werktuigbouwkunde van ROC Friese Poort

Collega Sven Libbenga is gehuldigd voor het behalen van zijn medaille bij Skills Heroes, de nationale vakwedstrijden. In de categorie TIG-lassen werd Sven tweede van Nederland. Tijdens de feestelijke opening van de nieuwe afdeling Werktuigbouwkunde van ROC Friese Poort op vrijdag 22 maart werd hij in het zonnetje gezet. IJssel-collega Mark Peters gaf een inspiratiesessie over Smart Industry.

Smart Industry
Vestigingsdirecteur Wietse Schuitema onthulde tijdens de opening de nieuwe las-robot, een waterstraalsnijder en drie las-simulatoren. Mark Peters nam tijdens een inspiratiesessie de aanwezigen mee in de wereld van Smart Industry. Smart Industry gaat over hoe je met ICT-toepassingen de techniek verbeterd en slimmer maakt. Voorbeelden hiervan zijn 3D-printers of slimme logistieke voertuigen, zoals drones. Deze apparaten nemen het werk uit handen dat normaliter door mensen wordt verricht. “Door deze ontwikkeling van slimme automatisering en komst van robots is de eerste gedachte dat de nieuwe technologie banen kost, maar in de meeste gevallen levert het ook juist weer vraag op naar nieuwe vakmensen. Door de technologie te omarmen, de juiste opleidingen én motivatie, ontstaan er mooie banen voor de toekomst,” aldus Mark Peters. 

Prijswinnaar Sven Libbenga
Aansluitend aan Mark Peter’s verhaal presenteerde een aantal studenten hun afstudeerproject. Eén van de studenten was Sven Libbenga. Hij werd ook nog gehuldigd vanwege zijn medaille bij Skills Heroes, de nationale vakwedstrijden. In de categorie TIG-lassen werd Sven tweede van Nederland. Een erg goede prestatie, waar we als IJssel heel trots op zijn!

Tot slot was het voor de belangstellenden tijd voor een rondleiding door de nieuwe werkplaats. Met deze nieuwe machines behouden we de aansluiting met het werkveld. Henk Nijholt, opleidingsmanager Werktuigbouwkunde is erg enthousiast over de vernieuwde werkplaats. “Hiermee leiden we onze studenten op voor de toekomst. Wanneer onze studenten zijn afgestudeerd, dan komen ze de las-robot en de waterstraalsnijder in het werkveld tegen. We moeten de studenten, zoals Mark Peters heel mooi verwoorde opleiden voor banen van de toekomst. Dit is zeker een mooi vertrekpunt.” Na de opening van de vernieuwde werkplaats begon het evenement Techniek Tastbaar. Tijdens dit evenement lieten de Techniek en Bouw/Infra opleidingen in samenwerking met 24 bedrijven jongeren tussen de 10 en 16 jaar ervaren wat techniek inhoudt. Het evenement was vooral gericht op ervaren, beleven en doen! En natuurlijk konden de bezoekers een kijkje nemen in de nieuwe werkplaats.

ROC Friese Poort
ROC Friese Poort verzorgt middelbaar beroepsonderwijs voor zo’n 15.000 studenten op vestigingen in Dokkum, Drachten, Emmeloord, Leeuwarden, Sneek en Urk. Bedrijven en instellingen kunnen bij ROC Friese Poort terecht voor een breed scala aan opleidingen en trainingen. Individueel, groepsgewijs en op maat.

 

 

Share This