Op donderdag 13 juni was de feestelijke opening van het Fieldlab Smart Maintenance van Techport, waar IJssel als partner aan verbonden is. Het fieldlab in IJmuiden is dé proefopstelling voor slim onderhoud in de maakindustrie.

In Fieldlab Smart Maintenance Techport werken verschillende bedrijven en instanties samen aan innovatieve ontwikkelingen op het gebied van smart maintenance. David Andreas, senior bedrijfskundige bij IJssel: ‘Het fieldlab is eigenlijk al actief sinds begin dit jaar, maar nu was een geschikt moment voor de officiële opening.’

Veranderingen voorspellen
Fieldlab Smart Maintenance Techport is gevestigd bij de Academy van Tata Steel. Aangesloten partijen krijgen hier de kans om processen uit fabrieken te simuleren, sensoren te testen en installatiedata om te zetten in informatie en kennis. David Andreas licht toe: ‘Vanaf een afstand verzamelen we data met heel veel sensoren. Omdat Tata al veel meetgegevens heeft uit het verleden, kunnen we in de historie duiken om te verkennen welke data gecorreleerd zijn. Dan kun je veranderingen gaan voorspellen. Bijvoorbeeld wanneer een installatie zal falen.’ Dankzij zulke inzichten kan de maakindustrie productiemiddelen optimaal gaan inzetten met een maximale output, tegen minimale kosten.

Komende jaren
Het fieldlab is één van de 39 nationale Smart Industry Fieldlabs. Binnen het fieldlab werken 12 partijen (bedrijven en kennisinstellingen) samen aan onderhoudsinnovaties. De komende jaren zal dit netwerk van bedrijven worden uitgebreid en zal het Fieldlab voor onderwijsdoeleinden worden ingezet.

Share This