Collaboratieve robot, aangestuurd door IJssel-software

OPHTEC


 

Projectbeschrijving

Verzoek van OPHTEC

OPHTEC gebruikt robots voor de productie van implanteerbare lenzen. Het bedrijf wil nu graag ervaring opdoen met de volgende generatie: de collaboratieve robot. De belangrijkste eisen: de robot moet de machine laden en lossen en bovenal betrouwbaar zijn.

Aanpak

IJssel verdiept zich in het productieproces van OPHTEC en overlegt met de lenzenfabrikant over de wensen en eisen. Dan begint de zoektocht naar een geschikte robot. Het wordt uiteindelijk de UR5 collaboratieve robot van Universal Robots in combinatie met de IJssel-software Uptime Works.

Resultaat

De draaibank die de lenzen maakt, wordt met de collaboratieve robot beladen en dezelfde robot pakt de lenzen na diverse productiehandelingen weer op. De robot herkent productwissels, waardoor de lenzen nu zonder tussenkomst van mensen gemaakt kunnen worden. De robot wordt aangestuurd met de betrouwbare en flexibele IJssel-software Uptime Works, die dankzij de toegankelijke scripttaal eenvoudig aan te passen is.

‘We hebben veel met IJssel gespard. Heel fijn dat IJssel daarbij niet alleen oog had voor de robot en de software, maar ook gekeken heeft hoe we de robot het beste konden integreren binnen het hele productieproces.’

Erwin Kerstholt, production engineer

Over OPHTEC

Elk jaar produceert OPHTEC in Groningen vele duizenden implanteerbare lenzen voor de oogheelkunde. Ze worden wereldwijd ingezet om mensen met staar of oogtrauma weer beter te laten zien of om mensen van hun bril af te helpen. Het bedrijf brengt nu een ander type multifocale lens op de markt van hydrofiel acrylaat. Deze lenzen worden zacht als ze in contact komen met water en kunnen dan door een sneetje van slechts 2,2 millimeter geïmplanteerd worden. OPHTEC zet de collaboratieve robot in bij de productie van deze lenzen.