Lagere productiekosten door oplossingen van je eigen mensen

Kisuma Chemicals


 

Projectbeschrijving

Verzoek van Kisuma Chemicals

De economische crisis ging destijds ook aan Kisuma niet voorbij: de groei stagneert, marges staan onder druk. Kisuma wil het tij keren. Een efficiënter productieproces, waarbij medewerkers makkelijker zelfstandig kleinere projecten kunnen oppakken, moet uitkomst bieden.

Aanpak

IJssel-bedrijfskundige Bé van Gennip traint de medewerkers om problemen gestructureerd op te lossen volgens de Lean-filosofie. De ploegchefs krijgen een extra training en gaan dan ook zelf met hun ploegen aan de slag. Ze kunnen hierbij rekenen op de coaching van IJssel-medewerkers. Kisuma en IJssel kiezen bewust voor verbeteringen die de productiemedewerkers zelf, zonder hulp van ondersteunende afdelingen, kunnen realiseren. De essentie: breng als ploeg steeds opnieuw kleine verbeteringen aan.

Samenwerking

Kisuma werkt in ploegen. Dat betekent dat lang niet alle medewerkers tijdens kantooruren aanwezig zijn. Bovendien zorgen nieuwe opdrachten er soms voor dat alles anders loopt dan gepland. Gelukkig zijn we bij IJssel flexibel. We passen bijvoorbeeld onze werkuren aan en leveren bovendien voor elke groep een training op maat. Geen wonder dat Kisuma nog steeds blij is met de samenwerking.

Resultaat

Het productieproces loopt steeds beter. Veel Kisuma-medewerkers hebben er plezier in om het steeds verder te verbeteren. Problemen? Daar draaien ze hun hand niet meer voor om. Ze kijken er gestructureerd naar, discussiëren over de beste oplossing, en lossen het probleem dan gewoon zelf op.

‘De samenwerking is prima verlopen. Met name de flexibiliteit van IJssel stellen wij erg op prijs.’

Jeroen Vogelzang, Operations Manager Kisuma

Over Kisuma Chemicals

Rond de 80 medewerkers in Veendam produceren elk jaar zo’n 30.000 ton hoogwaardige magnesiumverbindingen. De klanten zitten wereldwijd. Onder andere de bouw en de auto-industrie gebruiken de producten van Kisuma, bijvoorbeeld als hittestabilisator of vlamvertrager van kunststof. Kisuma Chemicals is een dochteronderneming van de Japanse multinational Kyowa Chemicals Industry.