Condition based maintenance

IJssel biedt condition based maintenance, gebaseerd op de data van sensoren en onze expertise, zodat onderhoud precies op tijd wordt uitgevoerd

Voorspelbaar onderhoud

Onderhoud moet precies op tijd uitgevoerd worden. Te vroeg is een verspilling van manuren en materiaal, en te laat vergroot het risico op storingen. Daarom biedt IJssel condition based maintenance. Wij gebruiken onze sensoren en expertise om de conditie van machines samen met u inzichtelijk te maken, te voorspellen wanneer de kans op failures onaanvaardbaar wordt en kosteneffectief een hogere uptime te realiseren. Hiervoor hebben wij onder meer het softwareplatform UpTimeWorks ontwikkeld. Wij plaatsen eerst de juiste sensoren zoals de uMote en maken de data van deze sensoren toegankelijk via de cloud-toepassing uWorks. Uw of onze experts analyseren de data en geven via een webinterface concrete onderhoudsaanbevelingen. De continue monitoring biedt de hoogst mogelijke uptime tegen lage kosten.

Infrarood thermografie

Defecten, verliezen en problemen in uw schakelkast detecteren, terwijl uw installaties gewoon in bedrijf zijn? Dat kan. Slijtage en wrijving in roterende machines zorgen voor warmteontwikkeling. Wij meten de warmte-uitstraling met onze speciale infraroodcamera en vertalen dit door naar een warmtebeeld. Zo ziet u waar de warmtebronnen of “hot-spots” zitten, die kunnen duiden op slijtage, veroudering, overbelasting, trilling of montagefouten. Het trendmatig bewaken van machines is een enorme toegevoegde waarde in een Condition Monitoring-programma.

Wanneer is de infraroodtechniek iets voor u?

 • U heeft behoefte aan NEN 3140 voor schakelkasten, voedingskabels en trafostations
 • Uw machines en onderdelen zijn moeilijk bereikbaar en controleerbaar
 • U moet kwaliteitscontrole van warmte- en droogprocessen verrichten
 • U heeft last van lagerslijtage of behoefte aan smeringcontrole
 • U moet storingen opsporen

Lucht- en stoomlekkages

Wist u dat een persluchtlekkage gemiddeld leidt tot 31% meer energieverbruik? En dat wij bij een eerste condenspotcontrole vaak constateren dat 10% van de condenspotten niet optimaal functioneert? Onze specialisten hebben ruime ervaring op het gebied van perslucht- en vacuümproblemen en garanderen een directe besparing op energiekosten. Hiervoor gebruiken wij ultrasone meettechnieken of monteren we specifieke stoom-/condensaatsensoren in uw systeem.

Motor Circuit Evaluation

Bijna 50% van alle motorstoringen is te wijten aan elektrische defecten. Met de techniek Motor Circuit Evaluation (MCE) brengen wij de conditie van uw elektromotoren en de stroomkring snel, volledig en mobiel in kaart. Met deze gegevens stemt u het onderhoud af op de motorconditie in plaats van op de verstreken tijd. Dé manier om tot proactief onderhoud te komen en kostbare motorstoringen, onnodig onderhoud en onverwachte down-time te voorkomen. MCE vormt daarmee (mede) de basis voor een succesvol conditiebewakingsprogramma en biedt de mogelijkheid tot Rooth Cause Analysis (RCA).

Testen onder spanning

Ook als het lastig voor u is om een motor uit te schakelen, kunnen wij uw motor testen. Onze stroom- en vermogensanalyses geven u informatie of uw motor toch uitgeschakeld dient te worden voor meer tests en/of onderhoud.

Operating deflection shape

Offline trillingsmetingen en x/y-richting-metingen (orbit) leggen niet altijd de problemen in (roterende) machines bloot. Wanneer het niet lukt om een probleem op te sporen, voeren wij Operating deflection shape-metingen (ODS) uit. Wij meten dan de beweging van de machine, terwijl hij in bedrijf is. Vervolgens visualiseren we deze beweging. De driedimensionale vectorprojectie kan vertraagd en met versterkte bewegingen afgespeeld worden. Zo krijgen we inzicht in de faaloorzaak.

Root Cause Analysis

Root Cause Analysis of RCA is een systematische aanpak om de fundamentele oorzaken van een probleem te identificeren. RCA is gebaseerd op het feit dat systemen en gebeurtenissen een relatie met elkaar hebben. Een gebeurtenis leidt tot een volgende gebeurtenis, dat leidt weer tot een nieuwe gebeurtenis, enzovoorts. Door deze stappen in omgedraaide volgorde te bekijken, ontdekt u waar, waarom en wanneer het probleem is begonnen, hoe dit heeft geleid tot de situatie waarmee u wordt geconfronteerd en hoeveel geld het kost. En natuurlijk hoe u het proces of product verbetert.

Trillingsanalyse

Met onze trillingsanalyse geven we u een indicatie over mogelijke schade, of toekomstige defecten van uw roterende en reciproke machines. We voeren deze analyses zowel online als offline uit. Met onze vibration collectors kunnen wij trillingen erg nauwkeurig meten en dit omzetten in een advies aan de klant. U kunt ook zelf trillingsanalyses uitvoeren. Hier is de uMobile app uw navigatie en deze geeft aan welke route er moet worden gelopen en welke componenten van machines moet worden gemeten. Met de uClip kunt U daarna de metingen zelf uitvoeren. 

 • Wanneer is onze trillingsanalyse interessant voor u:
 • U wilt meer halen uit de trillingsanalyse die u zelf al uitvoert
 • U wilt getraind worden om zelf trillingsanalyses te doen
 • U wilt uw trillingsanalyse uitbesteden of weer opstarten
 • U zoekt een goedkopere en betere oplossing
 • U zoekt de beste oplossing voor uw Condition Monitoring programma
 • U heeft last van storingen aan pompen, elektromotoren, tandwielkasten, lagers, ventilatoren, et cetera
 • U wilt uw productie verhogen, maar weet niet zeker of dit ongestraft kan met uw huidige machineconfiguratie
 • U wilt een kwaliteitscontrole van uw smeersysteem uitvoeren
 • U wilt de kwaliteit van uw nieuwe of gereviseerde machines/werktuigen controleren volgens de ISO 10816

Ultrasound techniek

Ultrasoon geluid en ultrasone trillingen zijn geluiden waarvan de frequentie te hoog is om gehoord te worden door het menselijk oor. Slijtage aan roterende en reciproke machineonderdelen gaan vaak gepaard met ultrasone geluiden. Met ultrasound detectie krijgt u een vroegtijdig signaal van lagerschades en smeringsproblemen, terwijl uw machine gewoon zijn werk doen.

Cases

Meer weten?

Sjoerd van der Aa
algemeen directeur
IJssel Technologie
038 - 4256256

Share This